Ima jedan svijet Zorice Kondže

Zorica Kondža je zasigurno jedan od najupečatljivijih glasova domaćeg rock'n'rolla. Glas velikog raspona u kojemu stapa mediteranski temperament i glazbu soula, bluesa i rock and rolla.
Pjevačku karijeru je počela krajem 70tih godina u grupi Pirati, a početkom 80tih priključuje se grupi Stijene s kojima snima prva tri albuma "Cementna prašina" 1981., "Jedanaest i petnaest" 1982. i "Balkanska korida" 1983. Sva tri albuma danas se ubrajaju među domaće rock klasike.
Ako niste znali u početku karijere bila je jedan od najboljih pratećih vokala domaće glazbene scene, pa je snimala za pjevače poput Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Đorđija Peruzovića i Nede Ukraden. Njezine najljepše pjesme, uglavnom ljubavne balade skladao je njezin suprug i dugogodišnji suradnik Joško Banov.

Zorica nam dolazi puštati ploče u petak pa smo imali mali razgovor na temu ploča i glazbe. Kaže da je glazbu počela slušati jako rano. Njeni roditelji su već kupovali ploče, koje su tada bile više domaći pop đir - Ivo Robić, Splitski i Opatijski festival i slično. Njena starija sestra također je slušala ploče, ali preko prijatelja donosivala bi kući stranu glazbu. I preko nje je Zorica ušla u svijet soula, rocka, bluesa. Još kao mlada su joj se uvijek sviđale pjesme s karakternim glasom.
Kad je počela pjevati u splitskim grupama, naravno, još intenzivnije sluša ploče i otkriva nove glazbene svjetove.
Od glazbe koju je tada slušala raspon je bio od rock klasika do jazza. Nezaobilazni Creedence, Fleetwood Mac, Uriah Heep, Led Zeppelin, Deep Purple, Bad Company, Eric Clapton, J.J. Cale, Tina Turner, Janis Joplin, Ray Charles, Police, kasnije na taj niz dolaze jazz izvođači, pogotovo Weather Report.

I dan danas je sačuvala svoje ploče, a kako je i njen muž stastveni kolekcionar spojili su svoje kolekcije u jednu ogromnu. Kaže da uopće ne zna koliko ima ploča.

Na pitanje što će nam predstaviti na festivalu poručila je da nam želi puštati glazbu u kojoj ona gušta, a i ujedno izvođače koji su joj oduvijek bili glazbeni uzor. Na prvom mjestu Aretha Franklin, pa Tina Turner, Janis Joplin, može koja od Deep Purple, malo soula i funka...

Dobro nam došli u svijet soula Zorice Kondže.

Više u ovoj kategoriji: Dado Topić Dr. Smeđi Šećer